Kuvat ja teksti: Maartsi

Kierrätyskynttilät

1107419.jpg

Kynttilänjämistä voi valaa uusia kynttilöitä. Jämistä sulatetun massan joukkoon lisätään steariinia, koska pelkistä jämistä tehtävät kynttilät valuvat palaessaan. Muotteina käytetään tyhjiä maitotölkkejä tai vessapaperihylsyjä.

Tarvikkeet:
kynttilänjämiä
steariinia (askartelukaupoista)
sydänlankaa (halk. 2,5 mm, askartelukaupoista)
lyijykyniä, jäätelötikkuja tai ohuita oksia
maalarinteippiä
muttereita tai lyhyitä ruuveja
tyhjiä, pestyjä maitotölkkejä tai vessapaperihylsyjä
tyhjiä säilyketölkkejä
iso kattila
uunikintaat

Jos käytät muotteina vessapaperihylsyjä, tarvitaan lisäksi:
pahvia (esim. muropakkauksesta)
kontaktiliimaa
sinitarraa

Työvaiheet:

Leikkaa maitotölkkien yläosa pois ja lyhennä tölkit sen korkuisiksi kuin haluat kynttilöiden olevan.

Jos käytät muottina vessapaperihylsyjä, leikkaa pahvista rullaa isompi pala ja liima se rullaan kiinni kontaktiliimalla. Kun liimaus on kuivunut, voit vahvistaa sen vielä sinitarralla.

1107431.jpg

Leikkaa sydänlangasta pätkä, jonka pituus on muotin korkeus + 5 cm. Solmi langan toinen pää mutterin tai ruuvin ympärille ja teippaa toinen pää lyijykynän ympärille. Aseta lanka muottiin siten, että mutteri asettuu keskelle pohjaa. Säädä langan pituus niin, että mutteri ylettyy pohjaan, mutta lanka ei jää löysälle.

1107441.jpg

Laita kynttilänjämiä säilyketökkeihin, yhtä väriä aina yhteen tölkkiin. Lisää joukkoon steariinia niin, että sitä on noin 1/3 jämien määrästä. Laske kattilan pohjalle vähän vettä ja nosta säilyketölkit kattilaan. Kuumenna varovasti. Veden tulee olla lähellä kiehumispistettä, mutta sen ei tarvitse kiehua. Huom! Älä kuumenna kynttilämassaa suoraan kattilassa, koska se voi syttyä tuleen.

1107450.jpg

Kun kynttilämassa on sulanut, nosta säilyketökki vedestä, sekoita pyöräyttämällä ja kaada seosta muottiin. Jos käytät vessapaperihylsyjä, kaada varovasti ja katso, pitääkö sauma. Anna massa jähmettyä lähes kovaksi ja kaada sitten päälle toisenväristä massaa. Tarkista, että sydänlanka pysyy muotin keskellä ja suorassa. Jatka näin, kunnes kynttilä on tarpeeksi korkea.

Vinkkejä:

Kynttilän ylimpään kerrokseen tulee helposti kuoppa kynttilän jäähtyessä. Kuopan muodostumisen voi estää puhkaisemalla kynttilän pinnan hammastikulla, jolloin sulaa massaa nousee täyttämään kuopan. Voit myös jättää kynttilämassaa kuopan täyttämistä varten.

Koska kynttilänjämien joukkoon lisätään steariinia, väreistä tulee vaaleampia kuin alkuperäisistä. Käytä kynttilävärejä, jos haluat voimakkaammat värit.

Väriopin säännöt pätevät eli esim. punaisia ja sinisiä kynttilänjämiä sekoittaessa saadaan violettia massaa.

1107459.jpg


* * *
Huom! Jos käy vahinko ja jotain syttyy palamaan, paloa ei saa yrittää sammuttaa vedellä, vaan tukahduttamalla esim. kattilan kannella.