Nyt kun muun muassa Hesarin juttu on innostanut monia uusia ihmisiä ATC-maailmaan, minulta on kysytty erilaisista tavoista vaihtaa ATC-kortteja. Mielelläni olen vastannut kaikkiin kysymyksiin ja ajattelin, että voisi ollakin hyvä kirjoittaa aiheesta blogiinkin - ehkä moni asiaa miettivä ei ole rohjennut kysyäkään.

Hiekkaoliivin ATC-vaihdot ovat helppo tapa aloittaa ja tutustua muihin vaihtajiin. Vaihtoja on toinen toisensa perään, joten mukaan pääsee nopeasti. Jokainen, joka voi sitoutua vaihdon aikatauluun ja sääntöihin, saa osallistua. Muita vaatimuksia ei ole. Omaa blogiakaan ei tarvitse olla.

Kuka tahansa voi organisoida ja järjestää ATC-vaihdon. Muissakin blogeissa voi siis törmätä ATC-vaihtoihin ja erilaisia ATC-yhteisöjä löytyy ympäri maailman. Ohjeet ja säännöt kannattaa aina lukea huolella, koska vaihtoja voi järjestää monella tapaa. Vaihdon järjestäjä eli emo päättää itse, kuinka haluaa vaihdon järjestää. Myös Hiekkaoliivin vaihtoja on järjestetty useammalla kuin yhdellä systeemillä. Aiempiin vaihtoihin voi tutustua jo aiemmin mainitulla Hiekkaoliivin ATC-vaihtojen omalla sivulla.

Monella askartelijalla on oma blogi ja/tai Flickrin tili, jossa kortteja voi laittaa näytille julkisesti. Hiekkaoliivin blogista löytyy oma sivunsa, jossa on kymmenittäin linkkejä askartelijoiden blogeihin. Jos jossain blogissa tulee vastaan kortti, jonka haluaisi vaihtaa itselleen, voi ehdottaa kahdenkeskistä vaihtoa. Vaihtoa voi ehdottaa kommenttilaatikossa ja vaihtokortista sekä vaihdon yksityiskohdista voi sopia sähköpostitse, jolloin vaihdetaan myös osoitteet.

Jos mielessä on jokin kiva idea aiheesta, jolla haluaisi tehdä ja vaihtaa joko yhden kortin tai useammankin, voi askartelijoilta kysyä halukkuutta kahdenkeskiseen vaihtoon ilman valmiita korttejakin. Monella on blogissaan sähköpostiosoite, joten rohkeasti kirjoittamaan ja ehdottamaan vaihtoa. Tällöin sovitaan siis teemasta, korttien määrästä ja aikataulusta sähköpostitse, jonka jälkeen tehdään kortit ja lähetetään ne sovitusti.

Samalla suunnalla asuvat ihmiset voivat vaikka sopia keskenään treffit, johon jokainen ottaa vapaat ATC-korttinsa mukaan ja siitä vaan vaihtamaan ihan kasvotusten. Miksei siinä samalla vaikka jokusen askartelisi porukallakin. Sakset, liimat ja materiaalit mukaan. Kaikenlaista voi siis järjestää ja ideoida.

Perusjutut ATC-korteista löytyvät täältä: Mikä on ATC?