Posti toi tänään Bernie Berlinin Artist Trading Card Workshop -kirjan ja minähän intouduin siltä istumalta hankkimaan gessoa, art mediumia ja kirkasta lakkaa. Näihin on ollut tarkoitus tutustua jo vaikka kuinka kauan, nyt tuli kirjasta se lopullinen inspiraatio.

Art medium (kirjassa gel medium) on läpikuultava ja vedenkestävä liima, jonka avulla voidaan siirtää paperilla oleva kuva halutulle pinnalle - minun tapauksessani tietysti ATC-korttiin.

Korttipohjina minulla oli muropaketeista leikatut kortit, jotka olin etukäteen maalannut akryylimaalilla. Päätin kokeilla kolmella pinkillä korttipohjalla, joihin kahteen valitsin kuvat vanhasta lehdestä ja yhteen sivun vanhasta sanakirjasta - siitä huolimatta, että kuvasta tulee siirtämällä peilikuva. Päätin myös peittää kuvilla koko kortin, mikä myöhemmässä vaiheessa osoittautui aika huonoksi ideaksi.

Pohjien ja kuvien valinnan jälkeen levitetään art medium korttipohjalle ja haluttu kuva painetaan tiukasti korttiin, kuvapuoli alaspäin. Kuvan ja kortin välistä pyritään saamaan kaikki mahdolliset ilmakuplat pois. Ylimääräinen reunojen yli tullut liima pyyhitään heti pois kostealla kankaalla. Kuivuminen kestää levitetyn aineen määrästä riippuen 2-3 tuntia.

Kun kortit ovat kuivuneet, paperi on tarkoitus poistaa kokonaan liottamalla sitä kuumaan veteen kastetulla sienellä tai kankaalla. Saa hangata ihan tosissaan, muttei ehkä ihan niin tosissaan kuin minä malttamattomana paikoin hankasin. Tämä vaihe vaatii kärsivällisyyttä. Kun luulee saaneensa kaiken paperin pois, paljastuu totuus kortin kuivuttua hetken aikaa. Tässä vaiheessa toivoin, että olisin leikannut tarkasti pelkän kuvan sen sijaan, että liimasin paperia koko kortin mitalta.

Myös sormenpäitä tai esimerkiksi pinsettejä voi käyttää paperin poistamiseen. Minä yritin hangata sormenpäät kuumottaen, koska alla oleva maalipinta ei kestänyt järeämpiä aseita. Olisi tehnyt mieli tarttua hammasharjaan. Sanakirjan paperi lähti mukavammin kuin vanhan aikakauslehden sivut. Kaikkea paperia en saanut millään pois ja kuivuttuaan ohutkin paperikerros tietysti peitti kuvan. Asia ratkesi onneksi aika hyvin kirkkaalla lakalla, jonka levitin kortin päälle.

Tässä nämä ensimmäiset kokeilut nyt ovat:

transfer01.jpg

transfer02.jpg

transfer03.jpg

Nämä ovat siis vasta pohjia, eivät valmiita kortteja. Kaiken tämän työn jälkeen varsinainen koristelu vasta alkaa! Tässä riittää opeteltavaa, harjoiteltavaa ja mielenkiintoisia kokeiluja pitkäksi aikaa. Omia kokemuksia ja vinkkejä saa mielellään jakaa kommenttilaatikossa.

PS. Katso: Image transfers