773411.jpg 773412.jpg

Olen taas ensikertalaisena kokeilemassa uutta, tällä kertaa gessolla. Gesso on öljyvärien ja akryylimaalien kanssa käytettävää valkoista pohjamaalia, jolle on monenlaista käyttöä myös askartelussa.

Yllä olevat kuvat ovat alkujaan tavallisia mainoskuvia. Päälle on ensin levitetty kuivalla siveltimellä gessoa siten, että kuva pehmenee hiukan, mutta kuultaa edelleen läpi. Tämän jälkeen olen mustalla kalvotussilla korostanut haluamani ääriviivat ja luonut haluamiini kohtiin hieman uuttakin.

Hiukset muotoilin uudestaan ja laitoin molemmille uuden hiusvärin. Samoin lisäsin vaatetusta paikkoihin, jossa sitä ei alunperin ollut. Hyvin peittävän gesson ja maalien ansiosta kuvia voi muuttaa aivan mielensä mukaan. Kiehtovaa! Erityisesti ihmiselle, joka ei luonnostaan ole kummoinen piirtäjä. Nyt kasvojen piirteet saa poimittua valmiista kuvasta ja tilaa mielikuvitukselle on silti runsain mitoin. Lisäksi kuvan alkuperäistä väritystä voi käyttää edelleen hyväksi esimerkiksi kasvoissa.

Nämä ensimmäiset kuvat ovat kokeiluja, joissa testailin värittämistä maalitussilla, tavallisilla tusseilla sekä akryylimaalilla. Akryylimaali on peittävyydessään loistava tässä puuhassa. Vesiliukoiset kynät sen sijaan eivät oikein toimi gesson päällä ja leviävät kirkkaan lakan kanssa, jota sivelin lopuksi kuvien päälle. Toisaalta joihinkin kohtiin tavallisilla tusseilla sai sopivan pehmeitä häivähdyksiä - muun muassa oikeanpuoleisen naisen huulet ja kaulukset. Huomenna on hankittava vedenkestäviä mustia tusseja, puolikuiva kalvotussini ei paikoin toiminut ollenkaan ja haluaisin ääriviivoista aika voimakkaat.